Suplementy osłabiają chemioterapię

3 października 2008, 22:58

Suplementy diety zawierające witaminę C wyraźnie osłabiają skuteczność leków przeciwnowotworowych - dowodzą naukowcy na podstawie badań na hodowlach komórkowych i zwierzętach.



970 milionów powodów, by... zostać chemikiem

7 lipca 2009, 05:30

Jak wiele związków chemicznych może zostać zsyntetyzowanych w odpowiednio zaopatrzonym laboratorium? Zdaniem badaczy z Uniwersytetu w Bernie, liczba takich substancji wynosi aż... 970 milionów.


Życie, którego jeszcze nie znaliśmy

14 czerwca 2010, 10:31

Wydawałoby się, że naszą planetę i jej życie znamy co najmniej dobrze. Ale wcale tak nie jest, wciąż czymś zaskakuje. Ostatnie badania pokazują, że intensywne i całkowicie nieznane nam życie buzuje tam, gdzie trudno nam sięgnąć - pod dnem oceanów.


Płynne paliwo z energii słonecznej

20 stycznia 2011, 19:35

Zespół profesor Sossiny Haile z California Institute of Technology opracował nowatorską technologię umożliwiającą wykorzystanie energii słonecznej do zmiany dwutlenku węgla i wody w paliwa.


Niedźwiedź ukróci chrapanie?

16 listopada 2011, 12:42

Japoński sposób na chrapanie? Poduszka w formie niedźwiedzia, która obraca głowę śpiącego, gdy wbudowane w pluszaka mikrofony wykryją dźwięki o dużym natężeniu.


Dzięki cząsteczkowemu wodorowi zniosą wszystko?

27 listopada 2012, 10:58

Pod 20-metrową warstwą lodu w antarktycznym jeziorze Vida odkryto wyjątkowo żywotną społeczność bakterii.


Nowy, ekologiczny, sposób uzyskiwania paliwa wodorowego

13 grudnia 2013, 10:30

Naukowcy z Uniwersytetu w Lyonie opracowali nowy sposób wydzielania wodoru z wody. Naśladując naturę, wykorzystują do tego oliwin.


Mleko może być dobre dla mózgu

24 marca 2015, 13:29

Najnowsze badanie naukowców z Centrum Medycznego Uniwersytetu Kansas wskazuje na związek między piciem mleka a poziomem przeciwutleniacza glutationu w mózgach zdrowych starszych osób.


Nowatorska metoda pomiaru pH w skali nano

15 marca 2016, 13:16

Nowatorską metodę pomiaru pH w nanoskali właśnie zaprezentowali naukowcy z Instytutu Chemii Fizycznej PAN w Warszawie.


Popularny dodatek do żywności pogarsza funkcje jelita cienkiego

20 lutego 2017, 11:43

Przewlekła ekspozycja na tlenek tytanu(IV), popularny dodatek do żywności, który występuje m.in. w gumach do żucia czy cukierkach, zmniejsza zdolność jelita cienkiego do wchłaniania składników odżywczych i jego funkcję barierową w stosunku do patogenów.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy